19 februari 2021 – Botox in de blaaswand

Ik krijg botox in mijn blaaswand gespoten. Dit heeft te maken met de overactiviteit van mijn blaas. Deze is namelijk nogal standje ADHD, geeft vaak het signaal dat ik moet plassen (eigenlijk bijna 24/7) en dat terwijl ik een suprapubische katheter heb, dus mijn urine zelfstandig zou moeten aflopen uit mijn blaas, en dat ook doet, maar daarnaast moet ik tegenwoordig ook geregeld opstaan om te plassen, ook ’s nachts. En dat is in mijn geval best een gevalletje ingewikkeld: nekkraag om, infuuspaal mee, naar het toilet, wachten tot er iets komt (wat soms wel 10 minuten kan duren, brrr koud), terug naar bed en nekkraag weer af. Hele onderneming, en dat terwijl ik wil slapen!

Een behandeling met botox zorgt voor ontspanning van de blaasspier. Botox is werkzaam op de plaats waar de zenuw vastzit aan de spier. Hier blokkeert de botox de signaaloverdracht van de zenuw op de spier. Hierdoor kan de spier niet meer samentrekken. De kracht van de spier neemt sterk af. Na narcose wordt de botox met een dunne camera op 25 plaatsen in de blaaswand gespoten. (Bron: www.mmc.nl)

Hierdoor vermindert het vervelende gevoel van ‘weer moeten plassen’.

Ondanks mijn suprapub moet ik tegenwoordig meerdere keren per dag naar het toilet om te plassen, best een beetje gek als je een katheter hebt. Nu kan de blaasontsteking daar ook een rol bij spelen, maar dít heeft echt te maken met de overactiviteit van de blaas, want ik heb eerder botox in mijn blaas gehad (mei 2020) en deze is nou echt 100% uitgewerkt. Normaal werkt zo’n behandeling 8 maanden, maar bij mij is het aannemelijk dat het veel korter werkt, en dat is ook gebleken. Alleen door de timing rondom mijn operatie in Spanje, kon het niet eerder. Maar als het aan mij ligt, plannen we dit over een maandje of 5/6 weer.

Ik ga dus onder volledige sedatie, zonder beademing, dus een hele diepe slaap. Gezien mijn voorgeschiedenis met sneller wakker worden uit narcoses (14 uur te vroeg in Spanje bijvoorbeeld) en met mijn MCAS-reacties de laatste maanden, zal er een anesthesist bij betrokken zijn. Nadat ik wakker ben, en alles gaat goed, mag ik weer lekker naar huis, naar mijn hondje en mijn eigen bedje. Nu dus even afwachten of dat vandaag of zaterdag is.

Ik ga voor een strakke blaas, standje ADHD wordt uitgeschakeld. De eerste dagen na zo’n behandeling heb ik meestal nog echt wel veel blaaskramp, niet fijn, best pijnlijk, maar daarna heb ik weer maanden rust in mijn blaas.

Bedankt voor het lezen en fijn weekend! Ik ga lekker slapen, welterusten!

Liefs,
Anne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to content