4 januari 2021 – Kumudini

Kumudini is zo iemand die je een engel op aarde kan noemen, mag noemen, nee eigenlijk gewoon moet noemen. In Kumudini zit geen enkel kwaad. Zij kent geen haat en zij kent amper kwaad (ik heb haar serieus nog nooit boos gezien). Kumudini is het voorbeeld van goedheid.

Kumudini wordt door iedereen Duf genoemd, al vanaf dat ze een klein meisje is. Ze is geadopteerd en heeft twee grote broers, biologische kinderen van haar ouders. Een van haar broers bedacht de naam Duf en dat is zo gebleven, geïntegreerd in Boxmeer, inmiddels Nijmegen en omstreken. Haar broers zijn een stuk ouder en dol op Duf. Eigenlijk is iedereen dol op Duf want het is moeilijk om niet dol op haar te zijn. Duf is lief, heel erg lief. En geduldig, trouw, eerlijk, oprecht, sympathiek, empatisch, wederkerigheid op een positieve manier, afspraakbetrouwbaar, steunend, nuchter, vergevingsgezind en vooral zichzelf. Altijd haar heerlijke manier van zichzelf kunnen zijn.

Ik hou van Duf, dat is wel duidelijk. Stijn houdt ook van haar, zij hebben ook een vriendschap met elkaar, al vanaf het begin.

Doordat Duf geadopteerd is, hadden we natuurlijk al vrij snel een gemeenschappelijke deler, want als wij ooit kindjes zouden willen, dan zou dat alleen via adoptie of draagmoederschap kunnen, en dat laatste is bijna zo goed al uitgesloten in Nederland door de vele regels.

We hebben het vaak gehad over haar adoptie.
We hebben ook veel gehad aan haar verhalen. Zij gaf ons ook het vertrouwen dat het wél goed kan gaan, want in de adoptiefcursus, die overigens verplicht is en waar een behoorlijk prijskaartje aan hangt, hoorden we vooral ook de negatieve verhalen, de verhalen waarbij het vaak fout gaat door hechtingsproblemen. Duf was ons voorbeeld en ik heb haar ook vaak genoemd tijdens de cursus, zodat onze medecursisten ook een positief beeld kregen van hoe adoptie ook kan gaan! Duf is geadopteerd uit Sri Lanka, dus behoorlijk donker. Maar Duf is eigenlijk gewoon de donkerste kaaskop die ik ken, serieus. Ze is gewoon op en top Nederlands. In alles eigenlijk wel.

Wij kennen Duf nu al jaren, elkaar leren kennen in de kroeg. En wat hebben we veel lol gehad samen, wat hebben we ongelooflijk veel plezier beleefd samen. Van onze stamkroeg De Piek in Boxmeer, naar Crazy Pianos in Scheveningen, soms wel wekelijks (even voor de helderheid; dit is voor ons gewoon anderhalf uur rijden he, enkele reis). Maar ook de zomerfeesten in Nijmegen deden Duf en ik al jaren samen, met z’n tweetjes. Duf is van Boxmeer naar Nijmegen verhuisd in haar studententijd en daar blijven steken. En Boxmeer heeft een rechtstreekse verbinding met Nijmegen via het spoor, in een minuutje of 25 sta je op Centraal, ik heb daar nog gestudeerd dus ook Nijmegen is “mijn stad”. We nestelden ons voor het eerst met twee klapstoeltjes op de Via Gladiolia een jaartje of 10 terug, koelboxje met prosecco mee (wel in stijl he) en zuipen en lallen maar. Wat hadden we elk jaar weer lol. Steeds vaker kwam het voor dat we, als onze prosecco op raakte, richting Erik (de man van Duf) en zijn vrienden liepen, een stuk verder de Via Gladiolia op richting Malden en daar nog even aansloten. Tot we op een jaar besloten, waarom niet gewoon meteen met Erik en zijn vrienden me feesten? En zo ontstond een nieuwe traditie; naar de tent op de Via Gladiolia en steeds meer mensen uit Boxmeer gingen met ons mee. We feestten elk jaar tot het einde der tijden, tot we er bijna dood bij neervielen. Elk jaar weer dik feest! Tot het elk jaar een beetje korter feest was voor mij, voor ons samen, tot ik steeds minder mee kon feesten; vanuit mijn rolstoel, tot ik niet meer kon…

Onze vriendschap veranderde, maar bleef. Toen onze crowdfunding bekend gemaakt werd, bood Duf haar hulp aan. Ze wilde kleding gaan verkopen voor mijn stichting. En niet veel later bood ze zichzelf ook aan als penningmeester. Niet wetende dat dit zo’n grote, zware taak zou worden, ook voor ons was dat totaal onbekend. Maar zonder klagen, zonder piepen, zonder enig verzet onderging zij alles. Zonder enig verzet gíng zij voor alles! Voor alles van de stichting. Van het begin tot het eind was zij betrokken; van een bankrekening openen, tot mollieaccount aanvragen, een tweede bankpas aanvragen, van het overleggen met de websitebouwer, tot het bijhouden van alle inkomsten, donaties in beeld brengen; ze deed het elke avond zonder te morren! Elke avond kregen wij een overzicht in Excel met daarin alle donaties. Even voor de duidelijkheid: het waren er enorm veel, veel te veel om te zien en te onthouden wie wat heeft gedoneerd, dus daarvoor bied ik mijn excuses aan. Ik was te ziek om alles bij te houden, om te zien wat er door wie was gedoneerd en daar persoonlijke bedankjes voor rond te sturen. Ik zou niets liever gedaan hebben destijds, maar het was gewoon niet te doen. En nu al helemaal niet meer, haha, want dat zouden er duizenden zijn. En dan heb je ook meteen een beeld voor wat ze gaan heeft; echt enorm veel! En dan moet ik erbij vermelden dat Duf een zware baan heeft als intern begeleider op een basisschool, twee kleine kinderen en een huishouden. En toch deed ze dit erbij! Ongelooflijk!Echt ongelooflijk!

En dan doet ze er ook nog mijn social media langs, ze ondersteunt Jantine daar ongelooflijk veel. Op zowel mijn blogpagina, als ook op mijn crowdfundingspagina. Reacties komen ook vaak van Kumudini, dat doet ze ‘gewoon even tussendoor’ en daar ben ik haar zo ongelooflijk dankbaar voor. Want dankzij haar, heeft Jantine af en toe ook wat meer rust of tijd voor haar eigen dingen zoals werk (wat door corona nu verschoven is in tijden), die ook belangrijk zijn. En mij lukt het gewoon niet om te reageren, om het overzicht te bewaren. En dat doet Duf er gewoon even bij. Duf is letterlijk onmisbaar in mijn crowdfunding, op zoveel fronten. En dat verdient veel meer dan deze paar woorden.

Duf heeft zich bewezen als een echte, ware, held, een vriendin voor het leven, voor zover ze dat nog moest bewijzen! Duf, wat jij voor ons gedaan hebt, voor ons betekend hebt en betekent, is met geen pen te beschrijven. Ik heb een poging gedaan, maar al deze woorden hierboven, al deze woorden dekken de lading niet voor wat wij voor jou voelen! Jij bent die engel op aarde die iedereen een in zijn of haar leven verdient, wij hebben er een in ons leven: jou! En wat zijn wij daar intens dankbaar voor!

Dankjewel lieve Duf, voor wat je doet, wie je al jaren bent, en wie je hopelijk nog jaren wilt zijn!

Liefs, Anne en Stijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to content