Blaasspoelen

Tja, blaasspoelen. Wat is dat eigenlijk en hoe werkt dat?

Ik kan me zo voorstellen dat daarover vragen bestaan, mensen er zelfs van schrikken, want heeft ze nu ook al meerdere blaasspoelingen nodig?

Rustaaaaaag lieve mensen, het valt allemaal reuze mee haha. Het klinkt allemaal veel spannender dan het is.

Bij blaasspoelen wordt de blaas gespoeld (gereinigd) met een speciale spoelvloeistof, verkrijgbaar via de behandelend arts. Hier zijn verschillende types in.

Het is heel simpel, zelfs Stijn kan het en doet het op de dagen dat de thuiszorg er niet is. Marianne is trouwens mijn thuiszorger en ik ben dol op haar. Ze is echt een topper. Zij speelt een rol in mijn filmpje 😉.

Je brengt het zakje van 50 ml op lichaamstemperatuur (bijvoorbeeld door het in warm water te leggen) want een ijskoude vloeistof in je blaas laten lopen is niet bepaald comfortabel. Daarna koppel je de plaszak af van de katheter. De katheter is het slangetje wat uit mijn buikwand komt en in mijn blaas uitkomt (zie foto van internet, dit is niet mijn zuidpool mensen!).

Op de katheter sluit je het zakje aan, dit past precies. Je zou bijna denken dat het voor elkaar gemaakt is, oh wacht, haha, dat is natuurlijk ook zo! Je laat de inhoud van het zakje blaasspoeling in de blaas lopen door het er voorzichtig in te knijpen. Je kan het zakje ook hoger dan je blaas houden en erin leeg laten lopen, maar bij loopt het er nooit vanzelf in leeg, er is altijd een beetje druk nodig. Vervolgens laat je de spoeling er even in zitten voor een paar minuutjes. Dit doe je door het klemmetje op het zakje weer op slot te zetten. Daarna open je het klemmetje weer, en laat je de spoeling er weer uit lopen, door het zakje lager dan de blaas te hangen en dan loopt het vanzelf leeg in het zakje.

Om te kunnen douchen, koppel ik de plaszak af, en zet daarvoor in de plaats een stop. Dit is letterlijk een tuitje, met een sluiting erop die je open en dicht kan zetten. Deze is ook bruikbaar als kraantje om bijvoorbeeld een blaasspoeling erin te laten lopen of om de blaas weer te gaan trainen om zelf te kunnen plassen.

Ik heb er een filmpje mét, jawel, voice-over van gemaakt zodat het voor iedereen ook beeldend wordt.

That’s it! Het doet geen pijn, meestal. Al vind ik pijn iets anders dan dit, maar goed. Soms is het een wat onaangenaam gevoel, maar mijn blaas is dan ook standje overgevoelig, lijkt soms een beetje op mij.

Maar blaasspoelen valt reuze mee en is een optie om te kijken of je de blaas op deze manier weer rustig krijgt en de ontsteking eruit krijgt.

Aanstaande vrijdag krijg ik weer een botoxbehandeling op mijn blaas, zodat deze daarna hopelijk ook weer wat minder krampen heeft, want dat doet wel zeer. Ik word hiervoor opgenomen in een dagopname, het is onder volledige sedatie en mag, als alles goed gaat, dezelfde dag gewoon weer naar huis. Ik kijk er naar uit! Eindelijk van de blaaskramp af. De eerste dagen tot week is meestal nog even afzien, daarna wordt het voor maanden beter, dus kom maar door met die botox!

Morgen om 16:00 uur hebben wij de afspraak over de uitslag van de scan van de hypofyse en de schildklier. Er kan van alles uitkomen, maar laten we hopen dat er van alles niet uitkomt. Steken jullie weer een kaarsje aan voor ons? Dankjewel 🙏🏻.

Liefs, Anne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to content